Истовремено е отворен можност за поврзување на бустер дозите со овие сертификати.

-Комисијата предлага посилно фокусирање на приод заснован врз поединечни лица кога станува збор за мерките за патување и стандардното признавање на периодот на ковид-сертификатите од девет месеци по примарната вакцинална серија, стои во соопштението од ЕК.

Во соопштението се додава дека Комисија, ако е потребно, би можела да предложи соодветен приод на важење и за сертификатите кои се издаваат и по бустер дозата.