Сашо Мијалков, поранешен директор на УБК и другите обвинети во озлогласениот случај „Тресор“ се ослободени од обвиненијата. Овој пресврт доаѓа четири години по првичното осудување на Мијалков на 8 години затвор, а Горан Грујевски, поранешен началник на Петтата управа во УБК, доби тешка 15-годишна затворска казна. Небојша Стајковиќ, поранешен помошник министер во МВР, тогаш заработи  5-годишна затворска казна. Казна од 5 години доби и Тони Јакимовски, поранешен раководител на сектор во УБК.

Новата првостепена пресуда

Скопскиот Кривичен суд ја донесе оваа нова првостепена пресуда, а пресудата ја донесе судијката Имране Селмани. Со оваа слобода се тргаат обвиненијата за случајот „Трезор“ за сите обвинети.

Реакции на пресудата

Љупчо Шврговски, адвокатот на Мијалков, изрази задоволство од исходот, тврдејќи дека судењето нема суштински докази. Шврговски постојано тврдеше дека случајот е изграден без цврста основа од почетокот на судењето.

Внатре во случајот „Трезор“

Случајот „Трезор“ се фокусира на наводна злоупотреба на средства од државниот буџет за набавка на електронска комуникациска опрема за Петтата управа на УБЦ. како и средства за обука доделени  на британска компанија. Потекнувајќи од поранешното Специјално јавно обвинителство, случајот покрена прашања за финансиски малверзации.

Финансиски последици

Обвинетите меѓу кои Мијалков, Јакимовски, Стајковиќ и Грујевски добија кривична пријава за нанесување штета на буџетот од вкупно 862.045 евра. Наодите на судот сугерираат дека набавката на опремата за Министерството за внатрешни работи била вклучена на британската компанија „Гама интернешнл“, а „Финзи“ дејствувала како посредник.

Тековни правни битки на Мијалков

Дополнително на правната сага, Мијалков неодамна побара ослободување преку жалба до Апелациониот суд. Овој потег уследи по одбивањето на претходното барање за условно ослободување до Кривичниот суд. Во моментов на издржување на тригодишната затворска казна во струшкиот затвор за случајот „Империја“, каде што ја призна вината и се спогоди со обвинителството.

Извор: Sitel