Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во интервју за Радио телевизија на Република Српска изјави дека Европската унија ќе биде повеќе оштетена од шестиот пакет санкции за увоз на руска нафта.

Лавров во интервју за Радио телевизија на Република Српска изјави дека Европската унија ќе биде повеќе оштетена од шестиот пакет санкции за увоз на руска нафта, а Русија ќе има дополнителен буџетски суфицит поради зголемувањето на цената на енергенсите.

„Со оглед на нивото на цените поставени како резултат на политиката на Западот, немаме буџетски загуби. Напротив, оваа година значително ќе го зголемиме профитот од извозот на нашата енергија“, рече Лавров за Ентити радио телевизија на РС пред посетата на Белград. .

„Сега нема сомнеж дека сите овие петти и шести пакети ја погодија Европа. Рековте дека стандардот на живеење таму паѓа, инфлацијата расте, растот на производството е забавен и се појави терминот „нови сиромашни““, додаде Лавров.