Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров изјави дека Западот има намера да ги искара Москва и Минск. Целта, смета тој, е да се спречи зајакнувањето на сојузната држава.

Ова се вели во честитката на Сергеј Лавров до учесниците на пленарната сесија на Руско-белорускиот форум на историчари. Текстот во саботата го прочита Надежда Баринова, директорка на историскиот и документарниот оддел на руското Министерство за надворешни работи, пренесува ТАСС.

„Колективниот Запад не се откажува од обидите за цинично фалсификување на историјата, учебниците се препишуваат, фактите се извртуваат и искривуваат, а спомениците се уништуваат. Целта е очигледна – да се сее меѓуетничка и меѓурелигиска омраза, да се разгори лингвистички шовинизам, да се свртат нашите братски народи едни против други со надеж дека ќе го спречат натамошното зајакнување на државата Унија“, се вели во текстот.

Министерот додава дека само „со пресоздавање објективна слика за минатото“ би можело да се спротивстави на ваквите аспирации.