Според астролозите, депресијата е поврзана и со нашиот хороскопски знак, па поради ова некои знаци се посклони кон депресија од другите. Најчесто овие знаци се почувствителни и поинтуитивни. Покрај тоа улога играат и неколку лични одлики, како ниска самодоверба, самокритичност, песимизам и слично.

Погледнете за кои знаци станува збор:

1. Риби

Рибите имаат најголеми шанси да страдаат од депресија. Тие се склони кон тоа да бидат маченици и да се жртвуваат. Овие луѓе се многу добри, но можат самите да се уништат, премногу да зависат од другите, а понекогаш и да изгубат допир со реалноста. Обично светот го гледаат преку „розови очила“ и нивниот поглед кон животот не е реален. Токму ова многу често ги остава разочарани. Кога Рибите се депресивни, тоа е најчесто поради тоа што не можат да го контролираат својот живот колку што сакаат. Сепак, тие секогаш одбираат да страдаат во тишина, дури и кога им е најтешко. За да ја избегнат депресијата, Рибите би требало да престанат да се жртвуваат и да не се обидуваат да ги задоволат сите околу нив.

2. Рак

Ракот е уште еден знак кој е навистина склон кон депресија и тага. Овие луѓе се многу чувствителни, грижливи и сочувствителни. Но, често се чувствуваат како никој да не се грижи за нив. Бидејќи Раковите се „мајките“ во астрологијата, тие имаат потреба да бидат потребни и да бидат сакани. Потребно им е признание и внимание за да се чувствуваат среќно и сигурно во животот. Нивната депресија често е резултат на тоа што премногу се вклучуваат во животот на другите и тоа што не можат да ја контролираат својата тага. На Раковите им е навистина тешко да се отворат пред другите и да ги кажат своите потреби, па и тие одбираат да страдаат во тишина. Ова се разбира, резултира со депресија. Лекот за нивната тага е да се опкружат со луѓе и семејство кои ќе ги поддржуваат и кои ќе ги разберат нивните чувства.

3. Шкорпија

Шкорпиите се луѓе кои ги чувствуваат емоциите длабоко и интензивно, па не е ни чудно што се склони кон депресија повеќе од другите знаци. Шкорпиите секогаш се емоционално вклучени во нивните врски. Ова значи дека ако нешто не е во ред во врската, тие веднаш стануваат тажни и анксиозни. Едни од најголемите причини за појава на депресија кај овие луѓе се осаменоста, загубата и разделбата. Сепак, Шкорпиите никогаш нема да признаат дека се депресивни или ранливи бидејќи се плашат дека некој ќе го искористи ова против нив. За да ја избегнат тагата, важно е да научат да ги контролираат нивните интензивни емоции. Исто така ќе им биде од корист ако имаат пријател со кој ќе можат да ги споделат нивните најдлабоки мисли и чувства.

4. Јарец

Јарците се склони кон депресија поради неколку причини. Иако овие луѓе обично остануваат смирени и под голем притисок, кога нивните емоции не се искажани тие може да завршат со депресија. Јарците најчесто се со мрачно расположение и позатворен ум и речиси се навикнати на депресивни ситуации. Па, депресијата не е нешто сериозно за нив. Овие луѓе често се чувствуваат одговорни за сè и секого, и кога не ги достигнуваат нивните високи очекувања, чувствуваат вина, па стануваат депресивни. Тие треба да научат да си веруваат и себеси и на другите. Треба да одберат неколку блиски и верни пријатели со кои ќе можат да ги споделуваат своите чувства кога се тажни.

5. Близнаци

Близнаците се комплицирани луѓе кои се склони кон интензивни емоции, без разлика дали се добри или лоши. Самото име на овој знак кажува дека тие имаат 2 различни страни на нивниот карактер. Близнаците се интелигентни, динамични и разговорливи, па стануваат депресивни ако се најдат во здодевна рутина, или пак ако се во позиција кога не можат слободно да зборуваат и да ги кажат своите идеи. Во поголемиот дел од времето, нивната бујна фантазија им помага да не се најдат во рутина, но дури и најкреативните умови може да се соочат со ова. Додека некои знаци преферираат да страдаат во тишина, Близнаците ја проектираат својата депресија на надворешниот свет или се справуваат со неа правејќи разни работи кои им го одвлекуваат вниманието.

6. Бик

И Биковите се луѓе кои имаат големи шанси да страдаат од депресија. Овие луѓе го сакаат познатото и уживаат во рутинската удобност на нивниот живот. Најдобро се чувствуваат кога се дома или кога се опкружени со своите сакани. Кога кај нив ќе се појави депресијата, таа може да биде навистина интензивна. Тогаш овие луѓе спијат многу, склони се кон прејадување и сакаат да бидат оставени на мир. Сепак, дури и ако се чувствуваат премногу тажно и безнадежно, Биковите се многу приватни со нивните емоции и имаат многу мал круг луѓе на кои им веруваат. Готвењето или кој било вид ароматерапија може многу да им го подобри расположението кога се во ваква ситуација.