Членките на ЕУ ќе договорат заеднички патен документ до 15 јуни, односно до утре, кој се однесува исклучиво на медицинските параметри, што патникот мора да ги има на едно парче хартија.

Во него треба да се наведе дали некој е вакциниран, со каква вакцина, дали и кога се разболел од ковид-19. Некои пасоши мора да имаат и антигенски тестови не постари од 72 часа.

Граѓаните на Македонија сѐ уште имаат забрана за влез во 18 земји од Европската унија.

Поседување на медицинска документација, признавање или непризнавање на одредени вакцини не е услов, на пример, да заминете оваа година да го види Музејот Прадо во Мадрид или Лувр во Париз. Тие ве квалификуваат за влез во таа земја на ЕУ само ако имате итна работа или итен случај.

Најавите дека некои земји препознаваат некои вакцини, а некои не, создаваат само конфузија кај патниците, па поради тоа пред да се купи авионски билет или да се отпатува со возило, потребно е граѓаните да се информираат за условите за влез во таа земја пред да заминат на патувањето.

Забранет влез на туристи во 18 земји на ЕУ

Според сегашните податоци на Министерството за надворешни работи, на македонските граѓани сè уште не им е дозволено да патуваат од туристички причини во 18 земји: Австрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Франција, Финска, Германија, Италија, Литванија, Луксембург, Холандија, Полска, Португалија, Романија, Словачка, Шведска и Малта.

– Во Австрија и натаму е на сила забраната за влез за несуштински и туристички патувања на македонски граѓани. Влез е дозволен само за одредени исклучоци (на пример, луѓе со дозвола за престој, пациент за болничко лекување, 1 лице за негова придружба, посета на брачен другар, семејно обединување, погреби, студии, учество на судски процеси, дипломати, хуманитарни сили, бизнис патувања итн.), но под строги под услови кои се детално наведени во формуларот за електронска регистрација – се вели на сајтот на Министерството за надворешни работи.

При презентирање на валидните докази за суштинско патување, белгиските амбасади и конзулати во странство (надвор од ЕУ+) можат да издадат потврда за суштинско патување на патници кои патуваат во Белгија.

Можете да одите во Грција под следниве услови

Дали биле вакцинирани и дали се ревакцинирани? Ако се ревакцинираат, можат да влезат со која било вакцина 14 дена по втората доза , за деца над шест години, потребен е ПЦР тест, не е можен брз тест за антиген, сè уште не работи. Оние кои го прележале ковид-19 во последните шест месеци можат да влезат на територијата на Грција и мора да ја имаат со нив таа потврда.

Исто така потребен е образец ПДФ за влез на територијата на Грција. Рокот за пополнување на формуларот е 24 часа пред поаѓање и не може да се пополнува во рок од тие 24 часа. Тој пристигнува по електронска пошта таа вечер пред да влезете во Грција.

Во формуларот мора да се наведе адресата каде престојувате, бројот на денови и дека аранжманот е подмирен во целост, поточно дали има договор за закуп и права и обврски во случај на виша сила.

Последователно, осигурувањето е склучено и го покрива ризикот од заразување со ковид-19, а Грција презеде дел од третманот и карантин за туристите.