Критика на синдикатот до министерот на надворешни работи во заминување

Веле Трпевски, претседател на македонскиот дипломатски синдикат ја осуди одлуката, наведувајќи: „Испраќањето 15 дипломати во конзуларните претставништва за само една недела, под превезот на зголемен летен обем на работа, е крајно сомнително

„Очигледно е дека одлуката за пренасочување на дипломатите за други цели не е првенствено поради итна потреба во конзуларните претставништва. Годишно, два до тројца дипломати обично се испраќаат на помош, а сега ескалира на петнаесет во рок од една недела. Оваа смена е симптоматична.. Несоодветно со оглед на сегашните околности, ние силно ги критикуваме овие постапки, иако може да има тврдења за зголемен обем на работа, испраќањето на петнаесет дипломати за помош во толку краток период се чини неоправдано и заслужува наша осуда.

Позадина и реакција на јавноста

Обидот за назначување на Бесмира Ејупи за конзул во Њујорк пред две години наиде на негодување во јавноста поради нејзините квалификации, поради што министерот за надворешни работи во заминување ја повлече одлуката. Министерството за надворешни работи го брани неодамнешниот пораст на именувања, припишувајќи го на сезонските скокови на обемот на работа во текот на летните месеци кога патувањето на дијаспората е на врвот.

Административно оправдување и иден преглед

Министерот за надворешни работи во заминување неодамна иницираше конкурс за 15 дипломати кои ќе служат во македонските конзуларни и дипломатски претставништва, повикувајќи се на рутински административни циклуси. Сепак, овој потег наиде на остри критики од поранешните дипломати и политички фигури, што поттикна повици до идната влада да ги разгледа овие назначувања.