Христијан Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ и мандатар, на прославата по повод 34-годишниот јубилеј на партијата во Велес ја истакна посветеноста на напорна работа и одговорност. Мицкоски вети дека новата влада ќе ја насочи Македонија напред преку вложување на многу труд, борба против криминалот и корупцијата и обезбедување достоинствен живот за сите граѓани. Тој, исто така, се осврна на потребата од отчетност на функционерите, наведувајќи: „Никој од вас не може да има приватни бизниси и да раководи со институции“.

Христијан Мицкоски: Посветеност кон владеењето и коалиционите партнери

Мицкоски се осврна на загриженоста за коалициските договори, отфрлајќи ги тврдењата за прекумерни отстапки кон партнерите, особено кон коалицијата Вреди. Тој нагласи дека се додека коалициските партнери се придржуваат до законот и постапуваат во интерес на државата, ВМРО-ДПМНЕ ќе одржува еднакво партнерство во владеењето.

За време на неодамнешните владини преговори, внимателно ги следев пораките на одредени политички субјекти во новата опозиција за претерани отстапки на коалицијата. Ваквите тврдења се неосновани измислици. Размислете за оние кои капитулираа во Речица и седум години ја оцрнуваат ДУИ. Сепак, и покрај враќањето на значително мнозинство на изгубени позиции, критичарите тврдат дека сме подале премногу. Сè додека нашите албански и другите коалициски партнери работат во границите на законот и во најдобар интерес на државата, ние ќе одржуваме еднакво партнерство во владата.

Повик за национално единство и јакнење на опозицијата

Во гест на подавање рака кон СДСМ, Мицкоски повика на национално единство за критичните државни работи и поттикна брза консолидација на опозицијата. И покрај внатрепартиските поделби, тој изрази подготвеност за соработка со СДСМ за националните прашања, истакнувајќи ја важноста од конструктивен дијалог.

Подавам рака на СДСМ за македонско национално единство за сите суштински национални прашања. Ги повикувам да ги надминат значајните предизвици и да дојдат на маса за дискусии за иднината на нашата земја. Овој гест не е амнестија на злосторствата, туку признание дека мораме да соработуваме како партнери за решавање на виталните македонски прашања во корист на сегашните и идните генерации.

Признавање на историјата и лидерството на партијата

Размислувајќи за 34-годишната историја на ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски ги призна и достигнувањата и грешките од минатото. Тој ја потврди почитта кон сите поранешни претседатели на партијата, вклучително и Љубчо Георгиевски и Никола Груевски, без разлика на нивните идеолошки разлики со сегашниот партиски став.

Забелешките на Мицкоски ја нагласуваат визијата на ВМРО-ДПМНЕ под негово раководство, нагласувајќи ја единството, одговорноста и напреден пристап кон владеењето во Македонија.