Конкретниот премин, ќе биде отворен од 7 до 23 часот по локално време, наместо до 19 како што беше претходно, иако македонските и грчките транспортери, од надлежните власти бараа, за нив да биде отворен 24 часа, со оглед на тоа дека има голема фреквенција на камиони.

Непроменета е одлуката за спроведување брзи тестови на Евзони (Богородица), како за возачите на камиони, така и за оние за кои постои исклучок од забраните за патување кај јужниот сосед, а негативен резултат е предуслов за влез во Грција.

Новата министерската одлука за „воведување мерки за привремено ограничување на копнените, воздушните и морските поврзувања на земјата, за забрана за влез во земјата на државјани на трети земји, освен од државите на Европската унија и Шенген зоната“ за да се ограничи ширењето на коровирусот синоќа беше објавена во Службен весник на Грција, а стапува во сила утре во 6 часот наутро.