Македонските ракометари своето седмо учество на европските првенства го остварија со ефект од пет победи и еден пораз, завршувајќи како второпласирани во квалификациската група 7.

Покрај македонската репрезентација, и домаќините Словачка и Унгарија, пласман на завршниот турнир во јануари идната година обезбедија и Данска, Шпанија, Хрватска, Србија, Германија, Шведска, Русија, Словенија, Белорусија, Норвешка, Португалија, Франција, Исланд, Чешка, Холандија, Австрија, Црна Гора, БиХ, Полска, Литванија и Украина.