Евроамбасадорот Гир е дециден дека Македонија мора да спроведе реформи во согласност со законите на ЕУ за да влезе во ЕУ. Тој смета дека овие реформи се од суштинско значење за земјата да ги ужива придобивките од членството во ЕУ.

Според извештајот на Европската комисија од 120 страници за напредокот на Македонија во изминатата година, нема напредок во суштинските области кои се усогласени со регулативите на ЕУ. Негативно посочени беа измените на Кривичниот законик, неправилна употреба на европското знаменце и скандали во Судскиот совет.

Вицепремиерот Маричиќ, сепак, наоѓа одредена позитивност во извештајот, истакнувајќи дека има напредок во 80 отсто од поглавјата. Судскиот совет побара помош од евалуациската мисија на ЕУ за решавање на нивните прашања, а доколку се усвојат нови деловници, ќе се намали злоупотребата на европското знаменце. Дополнително, гласањето за уставните амандмани се очекува да помогне во спроведувањето на препораките на ЕУ.

Доколку се забрзаат реформите, Македонија може да очекува во април да го добие првиот пакет средства од ЕУ со планови за доделување на една милијарда евра за земјава. Овие средства ќе помогнат во спроведувањето на реформите и ќе го олеснат проширувањето на Македонија на единствениот европски пазар.

Извор: Сител