Над 8.000 потписи досега собрале матурантите кои бараат укинување на државната матура оваа учебна година. Во дописот кој го пратија до Сител пишуваат:

„Цениме дека полагањето матура годинава би било сосема не фер кон нас учениците. Изгубивме две години од наставата, за време на карантинот и пандемијата. На сите ни е доволно јасно дека за време на онлајн наставата, 90 проценти од нас не научија ништо. Како тоа да не беше доволно, сега и штрајкот на сонк, со кој што изгубивме уште три недели од наставата кога ни беше најпотребно да се спремиме за државната матура. Нашите професори си го бараа своето право, и имаат право на тоа, се разбира. Но, во овој случај, исто како и за времето на карантинот, нај загрозени сме ние учениците и сметаме дека полагањето на државна матура би било крајно не фер за нас матурантите кој бевме физички присутни со физичка настава само две ипол години од одредените четири години за средно образование“, порачуваат матурантите.