Според магазинот Форбс, милијардерката Скот (51) поседува речиси 60 милијарди долари и ветила дека ќе донира половина од своето богатство во добротворни цели.

Скот, која во меѓувреме се омажи за професорот Ден Џуит, изјави дека таа и нејзиниот сопруг биле „водени од верувањето дека ќе биде подобро непропорционалното богатство да не биде во рацете на само неколку луѓе“.

Милијардерката претходно веќе донираше околу шест милијарди долари за да им помогне на оние кои се економски најпогодени од епидемијата на коронавирусот, а потоа кажа дека сака да ја намали нееднаквата распределба на богатството.

Парите што ќе ги донира сега ќе бидат дадени, меѓу другите, на Аполо театарот во Њујорк, американскиот Фонд за одбрана на децата, одделите на универзитетите во Калифорнија, Флорида, Тексас и Илиноис, како и на групите за социјална правда