Ова е најголемата природна катастрофа во Германија во последните шест децении.

-Се укажува на тоа дека мора да се стори нешто во врска со климатските промени, им рече Меркел на жителите на Аденау во германската провинција Рајнска област-Пфалц

Меркел додаде дека работата е итна, дека мора да брза во борбата против климатските промени.

Во поплавите во Германија досега загинаа 157 лица.