Во денешното интервју за радиото РАЦ1, Крајвинкел рече дека североисточниот шпански регион може да има 500 пациенти на интензивна нега, а во моментов има близу 300. Таа додаде дека каталонскиот систем на јавно здравје веќе е под притисок поради зголемувањето на бројот на пациенти, поради Делта сојот.

Таа смета дека властите не успеале да го убедат локалното население за опасностите од сојот Делта и ги критикуваше луѓето кои се судрија со полицијата што во текот на ноќта одржуваше полициски час.