Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, денеска, во пресрет на клучната лидерска средба во Собранието, изјави дека уставните амандмани во моментов нема да бидат тема на разговор додека не се зацврсти конечната европска траекторија. Истакнувајќи дека фокусните точки на средбата не се ниту техничката влада ниту уставните амандмани, Мицкоски истакна дека примарната агенда се врти околу одредувањето датуми за претстојните парламентарни и претседателски избори.

Денеска очекувам дискусии кои се усогласени со претходните изјави на Ковачевски. Нашиот став останува цврст и е таму за јавноста да го види. Очекувам некои вешти маневри од Ковачевски и неговите владини партнери. Лидерската средба на која ја повикав доаѓа во формат за кој требаше да се одлучат многу порано. Тие се ангажираа во политички маневри со недели, што нè врати на лидерска средба од ваков карактер. Не можеме да го вратиме изгубеното време, но одговорноста се наѕира на само неколку месеци. “, изјави Мицкоски.

Како одговор на прашањата за уставните амандмани, Мицкоски го повтори својот непоколеблив став, подвлекувајќи дека какви било промени не се на повидок се додека не се забележи јасна европска траекторија и напредок кон европскиот пат.

„Јас сум мртов сериозен за нашата позиција. Политичар во заминување неодамна во интервју за националните медиуми изјави дека уставните промени се неизбежни, без разлика дали тоа ќе се случи сега или за шест месеци. Јас се спротивставувам на тоа тврдење, потврдувајќи дека нема да има уставни амандмани додека не се обезбеди јасен европски пат и не бидеме сведоци на опиплива промена на хегемонистичката и асимилаторска политика на нашиот источен сосед кон македонската заедница во Бугарија. Предвидувам дека за само неколку месеци, бројни политичари, вклучително и гореспоменатиот, ќе избледат и ќе ги снема од политичката сцена “, додаде Мицкоски.

Извор: ТВ21