Мицотакис истакна дека Владата ги следи препораките на надлежната Комисија од Министерството за здравство на Грција, појасни дека одлуката е на родителите, а вакцинацијата на децата никогаш нема да биде задолжителна.

Доброволната вакцинација на децата во Грција веќе е започната, а се однесува на оние од 15 до 17 години.