Излегувањето на Салиу

Фуркан Салиу, новинар, драматично излезе од полициската станица Автокоманда, каде со аплауз беше пречекан од колегите новинари, пријателите и роднините. Прикажувајќи ги повредите од неодамнешното апсење, тој остро ги отфрли наводите за напад врз полицајци за време на конфликт на фудбалски натпревар од трета лига во Горно Коњаре.

Спорни наводи

Салиу ги отфрли тврдењата објавени во медиумите во врска со полицискиот претрес на неговата резиденција, тврдејќи дека се невистинити извештаите во кои се наведува дека е пронајдено оружје без да се спомене неговата валидна дозвола. Обвини дека министерот за внатрешни работи предвреме го осудил на социјалните мрежи без конкретни докази. Салиу пркосно изјави дека има намера да прекине со новинарските активности, доколку се докаже дека нападнал полицаец.

Одговор на министерот

Министерот Панче Тошковски ги прегледал снимките од инцидентот и констатирал дека Салиу попречувал полицаец додека вршел должност. Според официјалните полициски извештаи, Салиу наводно физички нападнал полицајци за време на расправијата кај Горно Коњаре. Со овие докази Тошковски го соочи Салиу, тврдејќи дека видео снимката ја потврдува опструкцијата.

Министерот потврди дека и полициските службеници сведочат за инволвираноста на Салиу во инцидентот.

Правни последици

Тошковски нагласи дека инцидентот ќе биде подложен на внатрешен преглед во МВР. Тој посочи дека Салиу може да се соочи со прекршочни пријави за чување огнено оружје во неговото возило, и покрај тоа што поседува валидна дозвола. Според македонскиот закон, носењето огнено оружје на јавни места е ограничено на поединци кои вршат безбедносни должности за државните субјекти.

Разбирање на законодавството за огнено оружје

Законот за огнено оружје во Македонија строго го регулира неговото поседување и користење на јавни простори. Само поединци ангажирани во безбедносни работи за државните органи смеат да носат огнено оружје надвор од приватни простории. Поседувањето огнено оружје на Салиу на јавен настан, наводно како новинар, е спротивно на овие прописи.