Формулацијата во однос на предлог Законот за граѓанска одговорност каде за навреда се одговара и за „негативно мислење”, е грешна формулација за што ќе се интервенира веднаш во амандманската расправа, се вели во реакцијата на Министерството за правда по жестоките реакции во јавноста за предлогот за казнивост за изразено негативно мислење.

Целосно ги поддржуваме новинарски слободи и права и сите закони ги носиме заедно со здруженијата, а во интерес на објективното и слободното информирање, се вели во соопштението на Министерството за правда.