– Новиот сој на вирусот кој може многу брзо да се шири може да ја разниша довербата и во таа смисла веројатно ќе имаме ревизија под нашите проекции за глобален раст од октомври, изјави Георгиева.

Во октомври ММФ веќе ја намали прогнозата за раст на светскиот бруто домашен производ на 5,9 отсто, наспроти прогнозата од 6,0 отсто во јули, поради логистички проблеми и нерамномерна вакцинација.