Данската премиерка Мете Фредериксен денеска распиша општи избори за вторник, 1 ноември, седум месеци пред крајот на нејзиниот мандат.

Во јуни, комисијата назначена од данскиот парламент остро ја критикуваше владата на Фредериксен за нејзината одлука да изврши еутаназија на милиони здрави куни за време на пандемијата на коронавирус за да ги заштити луѓето од мутација на вирусот.

Анкетите покажуваат дека блокот на левиот центар е изедначен со централнодесничарската опозиција, која вклучува партии кои сакаат да ја намалат имиграцијата.

На изборите ќе бидат избрани членовите на Фолкетинг, односно парламентот со 179 места.