Податоците за документот ги презентирала добротворната организација Доктори без граници и невладината организација Knowledge Ecology International (KEI).

КЕИ објави преработен текст со кој се повикува откажувањето да биде долготрајно.

СТО не ја потврди веднаш автентичноста на документот, но дипломат близок до дискусиите потврди дека тој е оригинален и бил дистрибуиран до сите членки на СТО.

Во текстот се наведува дека откажувањето мора да ги опфати сите медицински алатки за „превенција, третман и содржина“ потребни за борба против Ковид-19. Покрај вакцините, тоа мора да вклучува лекување, дијагностицирање, вакцинација, медицински помагала и заштитна опрема, заедно со материјалите и компонентите потребни за нивно производство.

Во документот се вели и дека откажувањето мора да продолжи „најмалку три години“ од датумот на влегување во сила, по што Генералниот совет на СТО ќе треба да утврди дали може да се укине или продолжи.