*Отклучување на напредокот: визија за Македонија во согласност со европските стандарди*

Пратеникот Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ во гостување во емисијата „24 Анализа“ на телевизија 24 изнесе стратешки предлог за надминување на тековната блокада од Бугарија. Фокусирајќи се на прагматични акции, а не на слогани, ВМРО-ДПМНЕ има за цел да ги подигне македонските стандарди и да се ориентира кон уставните предизвици наметнати од бугарската блокада.

Европски аспирации: Посветеност на ВМРО-ДПМНЕ за опиплив напредок

 

Централниот принцип на ВМРО-ДПМНЕ не е само да зборува за напредок, туку активно да спроведува мерки што ги усогласуваат македонските стандарди со европските. Нагласувајќи ги конкретните дејствија над обичната реторика, партијата замислува Македонија која ги отелотворува европските одредници.

Устав и преговарање: Учење од успешни модели

 

Во врска со загриженоста околу Уставот и блокадата на Бугарија, Милошоски предлага усвојување европски модел, наведувајќи ги успесите на Словенија и Хрватска. Двете нации, сега членки на ЕУ, се соочија со предизвици за време на нивното пристапување, а Милошоски предлага да се црпи инспирација од нивните искуства.

Улогата на СДС: Ставање на Македонија во подредена положба

 

Милошоски не штедеше зборови при критикувањето на СДСМ за сегашната подредена позиција на Македонија, наведувајќи дека делувањето на партијата, особено при потпишувањето на Договорот за добрососедство, ја фаворизирало Бугарија. Овој потег, ненамерно или не, ја подложи Македонија на бугарското влијание, што доведе до сегашната блокада и диктирање на условите за преговори.

Карикатура на Европскиот фронт: Критика на СДС и ДУИ

 

„СДС и ДУИ од паролата европски фронт, направија политичка карикатура, затоа што не е европски ако вие на еден граѓанин на Македонија како Јилдиз Веапоска од Дебар во дива болница во Струга и направат таква човечка штета со лекарска грешка и неказнет останува сторителот на тоа дело, само затоа што е член на ДУИ и беше директор на државната болница во Струга. Не е воопшто европски фронт кога имате купопродажба на трговскиот центар Соравија за нула евра и еден кој му е внук на Али Ахмети добива 39 проценти од Соравија која вреди 35 милиони евра. Тоа не е европски фронт, воопшто не европски кога првиот човек на ДУИ од Чаир иде со група на бандити во М-НАВ го загрозува воздушниот сообраќај прави глупости внатре се тепаат се кошкаат реагираат дури и земји членки од НАТО а некој тврди дека тоа е европски фронт. На анкетна комисија во Собрание имавме барање за политичка одговорност на оние лица кои направиле некаков скандал на штета на пациентите СДС и ДУИ беа против да се донесат било какви заклучоци, а гледаме дека сега Обвинтелството постапува и двајца од тие избрани и именувани личности, едниот од СДС, другиот од ДУИ, сега се пред истрага“, заклучи Милошоски.

 

Со предлогот на ВМРО-ДПМНЕ се бара да се зацрта курсот за Македонија што ги отсликува успешните европски патувања на  Хрватска и решение за спорот со Словенија.  Приоритетизирајќи ги практичните дејствија пред политичките позиции, партијата има за цел да го надмине ќор-сокакот наметнат од бугарската блокада и да ја придвижи Македонија кон вистински напредок.

Извор: Денешен