Вработените во Центарот за контрола на летање се соочија со дрзок напад, со аларм за безбедносните и безбедносните протоколи. Во овој инцидент, кој се случува на скопскиот аеродром, вработен во М-НАВ и група непознати лица физички нападнале тројца вработени во институцијата.

Вознемирувачкиот инцидент
  • Вербалната пресметка прерасна во физички напад

Очевидци опишуваат како напаѓачите во придружба на вработениот во М-НАВ влегле во аеродромскиот објект. Конфронтацијата започнала со вербална пресметка  кон целните вработени кои го поддржуваат протестот организиран од Синдикатот. Набргу вербалната пресметка прераснала  прераснала во физички напад. Еден од вработените кои го поддржувале протестот организиран од Синдикатот, остана повреден и итно е пренесен во болница.

Прекршувањето на безбедноста предизвикува загриженост

Останува нејасен методот со кој напаѓачите слободно влегле во зградата. Синдикатот планира да го повика Министерството за внатрешни работи да ја зајакне безбедноста, нагласувајќи ја критичната улога на институцијата во управувањето и контролата на сообраќајот на цивилното воздухопловство во земјата.

“Прашање е како тие влегле во самата оградена површина кога на секој еден што доаѓа му се прави контрола, кој влегува, како влегува. Од друга страна е прашањето како влегле во објектот на контртола на летање каде што имаме наше обезбедување, кој ги пуштил? Тое не е веќе загрозување на секој еден вработен туку загрозување на безбедноста во воздухопловството. “

  • Перспектива на синдикатот

Од Синдикатот на контролорите на летање, откриваат дека напаѓачите со возила влегле во заштитениот простор, заобиколувајќи го  обезбедувањето кое го врши надворешна безбедносна фирма. Синдикатот го истакнува истечениот договор за соработка со безбедносната фирма и ја доведува во прашање компетентноста на фирмата и недостатокот на одговор од внатрешната безбедност на М-НАВ.

Одговор на органите за спроведување на законот

Министерството за внатрешни работи ја признава пријавата за физички напад на скопскиот аеродром и уверува дека се работи за тековни напори за расветлување на инцидентот. Во соопштението се вели:

„Денеска, околу 15:15 часот, вработен во М-НАВ пријавил нарушување на јавниот ред и мир, наведувајќи дека Б.Н.(вработен во М-НАВ) и неколку непознати лица физички ги нападнале П.Б., Е.К., и Б.Р, вработени во институцијата, наведува МВР.“

Политички превирања околу инцидентот

Нападот следи по прес-конференцијата на Тасевски, на која тој ги најави очекуваните оставки на дваесет до триесет контролори на летање и нивните помошници во Македонска навигација. Тасевски, повикан во полициска станица по пријава на директорот Хасим Деари, се соочува со обвинувања за упатување закани, тврдење кое Деари го поддржува на социјалните мрежи.

„Јасно се гледа кој, на кого врши притисок!? Тендерите се во согласност со барањето на Техничкиот сектор и прелиминарниот финансиски план за 2023 година! Сите согласности се добиени од Владата и Министерството за финансии. Зошто синдикатот не реагираше кога беше отворен конкурсот кој траеше само три дена за осум инспектори за цивилен лет?“ – Хасим Деари член на Управен Одбор на М-НАВ.

Оставки се очекува да поднесат 20 до 30 контролори на летање и нивни помошници во М-НАВ
Политичка реакција и обвинувања

Од ВМРО-ДПМНЕ, опозициската партија, ја коментираат ситуацијата, поврзувајќи ја со тековните политички тензии. Партијата прашува дали инцидентот ја загрозува безбедноста на воздушниот сообраќај во земјава.

Додека Али Ахмети пее во кабинетот на Артан Груби, симпатизери на ДУИ напаѓаат Албанци зошто се солидаризирале со синдикатот Од партијата прашуваат и дали со ова е доведен под ризик авио сообраќајот во државата, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Воздухопловната управа и владиниот штанд

Министерството за транспорт и врски ја следи состојбата во М-НАВ, но тврди дека нема законско овластување да интервенира во прашањата за вработување на компанијата. Ја нагласуваат потребата од непречени воздухопловни услуги и повикуваат на професионализам од сите инволвирани страни.

Нападот врз вработените во контролата на летање на скопскиот аеродром е сериозно потсетување на безбедносните предизвици со кои се соочуваат критичните институции. Како што се одвива истрагата, се поставуваат прашања за ефикасноста на тековните безбедносни мерки и потенцијалното влијание врз безбедноста на авијацијата на нацијата. Инцидентот служи како повик за итна акција за да се спречат идни прекршувања

Извор: 24mk