Ова следува, откако СДСМ не и даде шанса на Петровска за втор мандат, а партијата одлучи да оди со бизнисменот Кондовски.

Петровска вечерта сепак не се појави на митингот со кој СДСМ и официјално ја започна изборната кампања.