Неколкумина вработени биле повредени, од кои најмалку двајца имаат сериозни повреди, а пет лица се водат за исчезнати, рече Курента, додавајќи дека сè уште не е јасно што ја предизвикало експлозијата и последователниот пожар.

Граѓаните беа предупредувани на „екстремна опасност“ со сирени и мобилна апликација на германската цивилна заштита.

Полицијата побара од жителите во областите близу експлозијата да останат во своите домови и да ги затворат вратите и прозорците.

Исто така беше речено дека тие треба да ги исклучуваат системите за климатизација, додека мерат загадување на воздухот поради можен токсичен гас.

Неколку автопати во близина се затворени, а полицијата соопшти дека возачите треба да заобиколат за да ја избегнат областа.

Повеќе од 30 компании работат на локацијата Хемарк во Леверкузен.

Во 2019 година, компанијата „Баер“ и „Ланкес“ го продадоа „Курент“, операторот на тој парк, на компанијата „МекВери Инфрастракер“ за сума од 3,5 милијарди евра.