Прилепчанка била приведена синоќа откако се заканувала дека ќе запали локален угостителски објект, како што соопшти МВР.

Извештај за инцидентот

Околу 21:30 часот, К.И. влегла во угостителски објект во Прилеп, држејќи со шише во кое имало запалива материја. Таа ја испрскала течноста на подот, заканувајќи се дека ќе го запали објектот. По овој алармантен инцидент, сопственикот Т.К., на возраст од 61 година, веднаш ги известил властите.

Полициска реакција

По приемот на пријавата во 22:00 часот, службениците веднаш интервенирале. До 22 часот и 10 минути, 32-годишната осомничена бил приведена во СВР Прилеп. Приведувањето е извршено поради сомнение дека го прекршила членот 288 од Кривичниот законик, а се однесува на „предизвикување јавна опасност“.

Следни дејства

Пријавената К.И била задржана во полициската станица Прилеп до натамошна истрага. Службениците за спроведување на законот се во процес на темелно документирање на случајот, при што треба да се достави формален извештај.

Потенцијални мотиви

Властите не ги открија потенцијалните мотиви зад заканувачкото однесување. Сепак, ваквите инциденти предизвикуваат загриженост за јавната безбедност и благосостојбата на локалните бизниси.