Разбивање на митот: Нема нови фабрики на хоризонтот

Преку обвинување за наводна изградба на три нови хемиски фабрики во општина Ѓорче Петров, градоначалничката на Скопје Данела Арсовска покажа со прст и изрази загриженост. Но, на хоризонтот нема изградба на никакви фабрики.

Постоечка реалност на локацијата: помала област за развој

Наспроти сензационалните тврдења, на постојната локација нема никаков план за изградба за нова фабрика. Како што беше појаснето во првичната презентација, постоечкиот објект претрпе значително намалување на неговата развојна површина. Ова намалување изнесува приближно четири пати помалку простор отколку што зафаќаше претходно.

Усогласување на урбанистичкиот план: индустрија без загадување

Перспектива на Стојкоски: Нагласување на усогласеноста

Обраќајќи се на засегнатата јавност на прес-конференција, Александар Стојкоски, градоначалникот на Ѓорче Петров ја расветли ситуацијата.

„За нас овој детален урбанистички план по сите параметри е целосно компатибилен со генералниот урбанистички план“

Тој нагласи дека развојот се усогласува со насоките на градот, обезбедувајќи не прекршување на прописите.

Читање меѓу редови: погрешно толкување проблеми

Стојкоски посочува едно критично прашање: борбата на градот да ги толкува сопствените планови.

Проблемот на Град Скопје е што не знаат да ги читаат плановите што сами ги носат. Треба наутро да се фатат за сериозна работа, наместо да бараат со кого ќе се расправаат

Повик за акција: Дајте приоритет на разбирањето и соработката

 

Стојкоски ги повика градските власти да се вклучат во темелно читање на Деталните урбанистички планови и соодветните закони. Со ова, смета тој, ќе се спречат неоправдани обвинувања и ќе се обезбеди благосостојба на граѓаните.

Да седнат да си ги читаат ДУП-овите, да ги читаат законите, а да не оставаат на милост и немилост, особено граѓаните на град Скопје“

Обвинувањата без соодветно разбирање на урбанистичките планови може да доведат до дезинформации. Време е градските власти да дадат приоритет на соработката пред конфронтацијата, поттикнувајќи заедничка одговорност за иднината на градот.