Градоначалничката на град Скопје, Данела Арсовска се најде во судир со Министерството за транспорт и врски. Арсовска повторно се впушти во политички игри и обвинувања упатени на погрешна адреса. Но, овие обвинувања и се удрија од глава, откривајќи тотална дисфункција на Град Скопје.

Обвинувања и контрааргументи

Градоначалничката Арсовска на прес-конференција го обвини Министерството за мешање во изработката на урбанистичките планови, тврдење кое Министерството експресно го демантираше. Тие тврдат дека урбанистичките планови се исклучива на општините, а не на Министерството, апелирајќи до градоначалничката Арсовска да ги пренасочи своите обвинувања и да престане со политички игри.

Системот за е-урбанизам ја разоткрива неактивноста на град Скопје

Министерството преку системот за е-урбанизам откри запрепастувачко откритие: Градот Скопје неверојатни 72 дена не одговори на побараното мислење за Развоен урбанистички план (ДУП). Овој продолжен молк, како што велат од Министерството, е во спротивност со законската обврска за петдневен одговор во електронска форма – наведен во член 36 став 4 од Законот за просторно и урбанистичко планирање.

Ова ја покажува тоталната дисфукнционалност на Град Скопје под раководство на Арсовска

Правна рамка и општинска власт

Цитирајќи го споменатиот закон, Министерството појасни дека доколку од  Град Скопје нема одговор во рок од 5 дена се подразбира позитивно мислење. Од Министерството нагласуваат дека Градот имал можности да даде негативно мислење за време на 72-дневниот прозорец. Понатаму, потенцираат дека донесувањето на урбанистичките планови е во надлежност на Советот на општината, а не на Министерството.

Напорите на општината и надзорот на Министерството

Од Министерството открија дека општината го доставила планот четири пати во текот на процедуралниот тек. Трипати Министерството издало известувања за недостатоци, кои општината ги исправила со четвртиот поднесок. Комисијата за урбанизам при Министерството на крајот даде согласност за ДУП во согласност со законите за просторно и урбанистичко планирање.

Посветеност на законска усогласеност

Министерството ја потврдува својата посветеност за почитување на законите на Македонија. Тие го изразуваат своето одбивање да бидат вовлечени во она што тие го опишуваат како „евтин политички фолклор“ и ја нагласуваат нивната посветеност на почитување на принципите на законска усогласеност.

Извор: MAKFAKS