Политичката партија Беса реагира на неодамнешното однесување на Стојанче Ангелов, владин функционер, наведувајќи дека тоа дополнително го докажува нивното верување дека поставувањето крст на Попова Шапка не е обичен чин на вера, туку намерна политичка провокација. Партијата ја изразува својата загриженост за намерите зад ваквите постапки и ја нагласува потребата од почитуван и инклузивен пристап кон прашањата од верата.

-Само политички очајници и губитници можат да се обидуваат да печалат поени со предизвикување етнички тензии на верска основа. Ова е на штета на православните верници кои некој сака да ги направи орудие за политичка агенда. ДУИ седи во Влада која го именувала Стојанче Ангелов за Директор на Центарот за управување со кризи. ДУИ има Директор во Државниот Инспекторат за градежништво, кој има непосредна надлежност за рушење. ДУИ има интерес да не се зборува за нивните матни бизниси со Дака во Тетово, за коцкарските криминалии, за корупциските скандали со јавните набавки. На ДУИ му треба крстот за да го отргне фокусот од вистинските прашања. За жал СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се фатија на нивниот мамец. Ја користиме приликата уште еднаш да апелираме да не играат со оган. Самовластие нема да толерираме. Закани не не плашат. Ќе постапиме согласно закон -велат од Беса.

Извор: Слободен Печат