Швајцарецот Блатер кој има 86 години беше прв човек на ФИФА од 1998 до 2015 година, а под негова надлежност Катар ја доби организацијата на Светското првенство, со што многумина и денес не се согласуваат.

Блатер во интервју за швајцарските медиуми изјави:

„Изборот на Катар беше голема грешка. Веќе беше договорено Русија да биде домаќин на Светското првенство во 2018 година, а САД да бидат домаќини на Светското првенство во 2022 година. Тоа требаше да биде гест на мир за тие две земји бидејќи ќе добијат можност да организираат Светско првенство едно по друго“.

Седум дена пред конгресот во 2010 година дошлo до пресврт. Блатер тоа го објасни вака:

Мишел Платини ми се јави и ми рече дека нема да можеме да го реализираме нашиот план“. Ми кажа дека добил повик од францускиот претседател Саркози кој штотуку ја завршил средбата со првиот човек на Катар“, се присети Блатер и продолжи:

Саркози тогаш му кажа на Платини дека сака да му дадат домаќин на Катар. Бев против тоа, но Платини потоа ме праша што би направил ако претседателот побара нешто од мене. Му реков дека го немам тоа чувство бидејќи немаме претседател во Швајцарија. На крајот, четирите гласови на Платини одлучија Катар да биде домаќин наместо САД. Вистина е.”

Блатер потоа истакна:

„Секако дека се беше до пари. Шест месеци подоцна, Катар купи борбени авиони за Франција во вредност од речиси 15 милијарди долари