-Студијата нуди груб одговор за тоа како времето во денот влијае на имунолошкиот одговор на вакцината против Ковид, објасни една од авторките на студијата, д-р Елизабет Клерман и професорка на Универзитетот Харвард.

Истото се случува и со многу лекови, луѓето кои имаат белодробни заболувања ќе почувствуваат силни симптоми во одредени периоди од денот. Студијата покажа дека луѓето кои примаат вакцина против грип имаат повеќе антитела ако го направат тоа наутро отколку попладне.

-Се покажа дека хемотерапијата, доколку се дава во одредени периоди од денот, исто така подобро ќе ги таргетира клетките на ракот и ќе ја ограничи токсичноста на другите, додаде тој. Затоа, авторите предложија да се испита колку внатрешниот часовник влијае на имунолошкиот одговор на вакцината против Ковид.

Студијата ги мереше нивоата на антитела по примањето на оваа вакцина кај 2.190 здравствени работници во Англија. Во моментот на вакцинацијата беа собрани примероци од крв од асимптоматски лица. Направија модел според кој можат да го проверат ефектот на антителата, во зависност од времето на вакцинација и вакцината што ја примиле, годините, полот и бројот на денови по вакцинацијата.

Се испостави дека одговорот на антителата бил многу посилен кај секоја личност која примила вакцина во попладневните часови. Покрај овој факт, одговорот на антителата е подобар кај жените и младите луѓе – кои ја примиле вакцината mRNA. Оваа студија не се совпаѓа со старите информации дека постарите мажи покажале подобар одговор во однос на антителата по вакцината против грип и дали биле вакцинирани наутро. – Вакцината против SARS-CoV-2 и вакцината против грип имаат различни механизми на дејствување, така што одговорот на антителата може да зависи од тоа дали телото ги препознава патогените од претходната вакцина или се соочува со нов вирус, вели Клерман.

Ограничување на студијата е недостигот на податоци за учесниците, лековите и медицинската историја, навиките за спиење и работното време, што може да влијае на одговорот на вакцината.

– Треба да продолжиме со истражување и прегледување на податоците за подобро да ги разбереме ефектите од вакцината и одговорот на телото на вакцината пред да им препорачаме на луѓето во кој период да ја примат дополнителната вакцина, ако тоа го сакаат, вели таа.

– Ако прелиминарните податоци покажат разлика во влијанието на внесот на вакцини во зависност од времето во денот, тоа може да предизвика промени во начинот на примање вакцини во одредени периоди од денот, додава таа. Клерман и нејзините колеги моментално ги анализираат податоците за несаканите ефекти од вакцината кај луѓето кои биле вакцинирани во болницата во Масачусетс Општа Бригам. „Ако нивото на антитела е повисоко кај луѓето кои ги примиле попладне, може да видиме и промени во несаканите ефекти“, додава Клерман. Таа, исто така, се надева дека ќе има можност да добие податоци од контролни студии поврзани со оваа вакцина и одговорот на антителата.