Според извештаите на медиумите, 53-годишникот не сакал да се вакцинира и често ги критикувал вакцините против Ковид-19 на социјалните мрежи.

Тој на 3 декември напиша на Твитер дека е позитивен на Ковид-19.

Робин Франсман беше основач на иницијативата „Закрепнување на Холандија“ („Херстел НЛ“), чии членови се спротивставија на острите епидемиолошки мерки.

Тие на почетокот на годината презентираа план како општествениот живот во Холандија и во време на короната да се одвива непречено и побараа, меѓу другото, да се воспостават „безбедни зони“ со строги правила за особено ранливите групи.

Министерот за здравство Уго де Јонге го отфрли предлогот, тврдејќи дека е „опасен по живот“ за граѓаните.