Новиот предлог на Главниот координативен кризен штаб до Владата е полицискиот час од 27 април до 15 мај да почнува од 21 часот, а угостителските објекти да ги отворат само летните тераси за гостите.  Штабот препорачува тековните мерки со полициски час од 20 до 5 часот и затворени кафулиња и ресторани да продолжат да важат до 27 април.

Рестрикциите во движење и работа на угостителските објекти, обложувалниците, хотелите беа донесени на 6 април поради сериозната ситуација со Ковид-19 во однос на бројот на новозаболени и хоспитализирани пациенти. Таа одлука се однесува до 21 април.

Во случај на потврдување на трендот на опаѓање, Главниот координативен кризен штаб ќе ја разгледа можноста за предлог за намалување на рестрикциите, исклучиво во случај на континуитет во падот на бројот на заразени и бројот на хоспитализирани лица и тоа конкретно за:

– Во периодот од 27 април 2021 година (вторник), заклучно со 15 мај 2021 година (сабота), да се отворат угостителските објекти за работа со посетители/гости во отворениот дел од угостителскиот објект (само летни тераси, градини, а не во затворениот дел);

– Забраната и посебниот режим на движење да почнува од 21:00 часот до 05:00 часот наредниот ден;

– Да ги разгледа можностите при намалување на рестриктивните мерки да се дозволи организирање на спортски тренинзи организирани од страна на фитнес центри/клубови на отворен простор (наместо во затворена спортска вежбална/сала);

Комисијата за заразни болести, денеска препорача полицискиот час да продолжи да важи од 20 до 5 часот и кафулињата и рестораните да останат затворени и во наредните седум дена.

Владата утре на седница ќе ја разгледа донесената препорака од Комисијата за заразни болести и од Главниот кризен штаб.
Според последните податоци од Министерството за здравство, на Инфективните оддели во Скопје и во болниците низ земјава лежат 1.663 пациенти.