Законот беше еден од приоритетите на владата на социјалистичкиот премиер Педро Санчез.

Долниот дом на Парламентот го усвои законот во март.

Покрај Шпанија, евтаназијата е легализирана во Европа во Холандија, Белгија и Луксембург.