Во соопштението по дводневниот состанок на Комитетот ГАВИ во Женева, е најавено дека поставената цел, која вклучува испорака на 1,8 милијарди дози вакцини во државите со пониски примања, ќе се постигне во првиот квартал на 2022 година.

Механизмот Ковакс, управуван од ГАВИ, заедно со Светската здравствена организација, од февруари досега испорача 90 милиони дози вакцини во 132 земји