Замор и болка во мускулите се само некои од симптомите.

Досега, најголемата студија за долгорочната корона на британскиот Завод за национална статистика открила дека луѓето со тој вирус имаат поголема веројатност да пријават здравствени проблеми, вклучувајќи болка во мускулите и замор.

Симптомите вклучуваат болки во мускулите и замор.

На примерок од повеќе од 20.000 луѓе кои биле позитивни на корона помеѓу април минатата година и март годинава, 13,7 проценти чувствувале симптоми најмалку уште 12. недели. Тоа било осум пати повеќе отколку во контролната група на луѓе за кои е малку веројатно дека ја имале.

Од оние кои биле позитивни на тестот, една петтина или 21. процент сепак имале симптоми пет недели по тестирањето. Жените почесто пријавувале долготрајна корона отколку мажите, а таа била најраспространета кај оние на возраст од 25 до 34 години.