Оваа сезона можеби нема Ковид, но грипот продолжува да носи жртви. Нема нови случаи на магарешка кашлица, но има уште една жртва од грип. До денеска шестмина починаа, а она што е заедничко за сите нив е дека не биле невакцинирани.

Бројот на заразени расте – за една недела се регистрирани над илјада случаи. Комисијата излезе со препораки за вакцинација и за заштита на ранливите групи. Пикот на грипот сè уште не е достигнат. Големата кашлица е најопасна за малите деца. Кај нас има два случаја – девојка и шестмесечно бебе.

Регистрирана голема кашлица: Колку е сериозна оваа зараза?

Ова е народски наречена „магарешка“ кашлица. Има повеќе стадиуми. Во секој стадиум има свои карактериски. Карактеристични се третиот стадиум и четвртиот стадиум кои може да завршат и со повраќање. Докоторите велат дека најчесто се јавуваат навечер.

Апелите од Комисијата за заразни болести се дека лицата над 65 години треба задолжително да се вакцинираат против сезонски грип.