Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе Одлука со која се врши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,59 % во однос на одлуката од 27.3.2023 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините за 2,285 %, кај дизелот намалување за 1,124%, кај екстра лесното масло намалување за 1,06% и кај мазутот има зголемување за 4,500%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,451%.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, како и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) не се менуваат.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се зголемува за 1,111 ден/кг и сега ќе изнесува 38,739 ден/кг.

Од 31.3.2023 година од 00:01 часот максималните цени на  нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин                 ЕУРОСУПЕР БС – 95                          82,00 (денари/литар)

Моторен бензин                 ЕУРОСУПЕР БС – 98                           84,50 (денари/литар)

Дизел гориво                       ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)                   73,00 (денари/литар)

Масло за горење                Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)                         72,00 (денари/литар)

Мазут М-1 НС                    37,739 (денари/килограм)

 

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 31.3.2023 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.