ВМРО-ДПМНЕ најави дека планира да воведе нови министерства во Владата, меѓу кои и министерство за енергетика и министерство за спорт. Драган Ковачки, пратеник и член на извршниот комитет, истакна дека овие измени се за доброто на сите Македонци. Тој очекува широка поддршка за потребната легислатива, која ќе биде поднесена наскоро, со што ќе се потенцира потенцијалот на иницијативата за подобрување на целокупната благосостојба на земјата.

Поддршка за нови министерства

Ковачки истакна дека предлогот за нови министерства е со цел да имаат корист сите во Македонија.

„Ветивме дека ќе воведеме нови ресори во Владата, или ново министерство за енергетика и спорт. Поддршка за овие измени ќе има, законот ќе биде поднесен деновиве. Практично за истиот очекуваме поддршка од сите, бидејќи ова е за доброто на сите и на Македонија“, рече Ковачки.

Подготовка за обемна работа на Владата

Ковачки истакна дека формирањето на новата влада ќе бара значителна работа. „Сите сме подготвени“, рече тој, истакнувајќи дека премиерот Христијан Мицкоски е подготвен да работи напорно за подобрување на животниот стандард на граѓаните и трансформирање на општеството. Клучните области на фокус ќе вклучуваат подобрување на здравствената заштита, производство на квалитетен образовен кадар и подигање на општиот животен стандард.

Формирање на Влада

Ковачки увери дека процесот на формирање влада ќе се придржува до утврдените рокови. До крајот на неделата премиерот ќе добие мандат, а потоа во рокот ќе се формира влада“, потврди тој. Тој додаде дека изборните резултати укажуваат на јасен мандат од граѓаните за стабилна влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

Сите задачи ќе бидат завршени во утврдените рокови. До крајот на неделата премиерот ќе го добие мандатот, со што ќе се отвори пат за формирање влада во предвидениот рок.

Посветеност на ветените проекти

Ковачки истакна дека ВМРО-ДПМНЕ е посветена да води стабилна и вредна влада. Најважно е дека ќе има влада која ќе ги реализира ветените проекти“, рече тој. Тој истакна и дека изборните резултати ја позиционирале ВМРО-ДПМНЕ ефективно да одговори на потребите на граѓаните, додека одредени помалку успешни политички структури соодветно се ставени на страна.

ВМРО-ДПМНЕ е подготвена да владее со стабилност и трудољубивост. Обезбедувањето на реализацијата на ветените проекти е најважно. Посветени сме на сеопфатно решавање на потребите на граѓаните. Избирачкото тело со право соодветно ги позиционираше структурите што не работат.

Коментари на СДСМ и лидерски промени

За случувањата во СДСМ и изборот на нов претседател, Ковачки ги критикуваше потенцијалните кандидати. Тој ја означи Славјанка Петровска како една од најслабите министри за одбрана и го критикуваше лекарот Венко Филипче за неговото справување со тендерите и набавката на вакцини за време на пандемијата COVID-19. Јован Деспотовски се споменуваше и во врска со сомнителни тендери за проекти. Ковачки посочи дека овие личности се политички неефикасни и не се погодни за водење на партијата, осврнувајќи се на нивниот мандат како „црна точка“ во историјата на Македонија.

„Министерката за одбрана на Славјанка Петровска се смета за еден од најмалку ефикасните, додека лекарот Венко Филипче првенствено се поврзува со тендерските процеси, вклучително и надзорот на модуларната фабрика во Тетово и набавката на вакцини за време на пандемијата. Досието на Јован Деспотовски вклучува сомнителен тендер за проекти, овие личности претставуваат мрачна ера во историјата на Македонија, штетно за партијата да има такви личности кои се политички мртви