Министерот за внатрешни работи на Македонија, Панче Тошковски, најави клучни ажурирања во однос на регулативите за патување. Се повикуваат граѓаните да обрнат внимание на најновите промени за да обезбедат непречено патување.

Министерот Тошковски за Гранични премини: Грција, Босна и Херцеговина, Црна Гора

Од денеска министерот истакна дека влез во Грција, Босна и Херцеговина и Црна Гора е можен само со лични документи кои го одразуваат новото име Северна Македонија. Оваа промена има за цел да ги рационализира граничните процеси и да се усогласи со ажурираното уставно име.

Србија, Косово, Албанија и земји-членки на ЕУ

Министерот Тошковски даде упатство за поминување на границите за да им помогне на граѓаните. Интересно е тоа што патниците кои ја минуваат македонската граница со лични карти кои не го одразуваат новото име се соочуваат со уникатни околности. Додека за влез во Грција, Босна и Херцеговина и Црна Гора е потребно ажурирано име, преминувањето во Србија, Косово и Албанија е изводливо со лична карта без новото уставно име. Понатаму, лицата со пасоши со старото уставно име сè уште можат да патуваат во земјите-членки на ЕУ и надвор од нив. Овие нијанси ја нагласуваат важноста од разбирање на барањата за документи за секоја дестинација.

Нова точка кај Идризово го олеснува хаосот со документи

Признавајќи ги предизвиците поврзани со ажурирањето на документите, формиран е нов пункт во центарот на Идризово. Оваа иницијатива, која стапува на сила од вчера, има за цел да ги поедностави итните процедури за граѓаните. Оние со закажани термини сега можат да ги фотографираат, намалувајќи го хаосот околу  документите.

Извор: mkd