Алијансата за Албанците стана жртва на хакерски напад , бидејќи злонамерни актери ги пробиваат нивните канали за информирање. Партијата, предводена од Таравари, презема решителна акција против овој сајбер криминал, ветувајќи дека ќе спроведе законски мерки против сторителите.

Хакерски напад и сајбер криминал врз Алијанса за Албанците

Алијансата за Албанците, истакнат политички ентитет, се бори со прекршување во својата дигитална одбрана. Непознати напаѓачи успешно упаднаа во информативните канали на партијата, што предизвика брза и строга реакција од Таравари. Хакерскиот напад доаѓа во и нтересен период на раскол во партијата и предизборие.

Правна контракција во тек по хакерскиот напад

Таравари и Алијансата за Албанците не го сфаќаат лесно ова нарушување. Во соопштението тие ја најавија својата намера да преземат правни мерки против лицата одговорни за овој сајбер криминал. Овој проактивен став ја нагласува заложбата на партијата да бара одговорност од прекршителите и да го зачува интегритетот на нивната дигитална инфраструктура.

Привремена промена во официјалните комуникации

Со оглед на успешниот хакерски напад, Алијансата за Албанците апелира на претпазливост во однос на какви било соопштенија објавени преку компромитирани канали. Партијата е нагласена дека, додека не се реши проблемот, ниту една комуникација од овие канали не треба да се смета за официјално претставување на Алијансата за Албанците или нејзините легитимни тела.

Извор: Republika