По парламентарните и вториот круг од претседателските избори во Македонија, Европската унија со заедничко соопштение ги изразува очекувањата за новоизбраната претседателка Гордана Силјановска-Давкова и за претстојната влада. Во соопштението се нагласува важноста на соработката и спроведувањето на реформите за унапредување на патот на Македонија кон членство во ЕУ.

Очекувања за соработка и спроведување на реформите од новата власт во Македонија

Очекувањата на ЕУ

Во заедничката изјава на високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел и еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји, ЕУ ја нагласува потребата од формирање стабилна влада во Македонија. Изјавата ги истакнува очекувањата на ЕУ за соработка на новиот претседател и владата за исполнување на обврските на земјата и спроведување на клучните реформи неопходни за пристапување во ЕУ.

ЕУ упатува честитки до претседателката Силјановска-Давкова за нејзиниот избор и очекува соработка со новиот претседател – првата жена шеф на државата. Ги повикуваме релевантните политички чинители да се заложат за формирање парламент и поттикнување стабилна влада. Овие два ентитета треба да соработуваат за да го поттикнат патувањето на Северна Македонија кон ЕУ, што опфаќа донесување суштински реформи, особено во почитувањето на владеењето на правото и борбата против корупцијата, за доброто на сите граѓани.

Клучни реформи и обврски

Борел и Вархеји ја нагласуваат важноста од спроведување на клучните реформи, особено во областите на владеење на правото и антикорупциските мерки. Тие, исто така, ја нагласуваат обврската за уставни амандмани, вклучително и вклучување на Бугарите и другите малцински заедници во Преамбулата на Уставот. Овие амандмани се клучни за Македонија да напредува во процесот на пристапување во ЕУ и да ги отвори кластерите во процесот на пристапување.

Продолжено партнерство

ЕУ го признава напредокот на Македонија во процесот на пристапување во ЕУ и ја нагласува важноста од исполнување на преостанатите обврски за натамошно напредување. Борел и Вархеји го истакнуваат силното партнерство меѓу ЕУ и Македонија, нагласувајќи го усогласувањето на земјата со заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ.

Северна Македонија направи значителен напредок во своето патување за пристапување во ЕУ и сега е од клучно значење да ги исполни преостанатите обврски потребни за иницирање на првиот кластер во процесот на пристапување. ЕУ и Северна Македонија одржуваат цврсто партнерство, при што земјата покажува целосна усогласеност со заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ. Очекуваме понатамошен развој на нашата соработка напред.

Инаугурација и формирање влада

Инаугурацијата на претседателката Силјановска-Давкова треба да се одржи во недела во Собранието. Со тоа што ВМРО-ДПМНЕ обезбеди 58 пратенички мандати, лидерот на партијата Христијан Мицкоски најави консултации за формирање владина коалиција.

Заедничката изјава ја одразува посветеноста на ЕУ за поддршка на македонските аспирации за членство во ЕУ и го нагласува значењето на соработката и спроведувањето на реформите за постигнување на оваа цел. Како што Македонија тргнува на ново политичко поглавје, сите очи се насочени кон идниот претседател и влада да ја насочат земјата кон поблиска интеграција со Европската унија.