Во значителен развој на настаните, Христијан Мицкоски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, треба да се вклучи во клучните разговори со коалицијата ВРЕДИ. Состанокот, закажан за утре, го нагласува клучниот момент во македонската политика, бидејќи засегнатите страни очекуваат формирање на нова влада.

Дел од разговорот на Мицкоски со Вреди: дистрибуција на министерските позиции

Информирани извори, кои сакаа да останат анонимни, за ТВ21 открија дека Мицкоски е подготвен да ја отвори темата „поделба на колачот“ за време на претстојните дискусии. Централно место во овие размислувања ќе биде распределбата на министерските позиции, што е подготвено да ја дефинира динамиката на моќта на идната влада.

 Понудата на Мицкоски и барањата на ВРЕДИ

Мицкоски, наводно, дава понуда од четири министерства до коалицијата ВРЕДИ. Наводно, ВМРО-ДПМНЕ е склона да ги предводи клучните министерства како финансии, внатрешни работи и транспорт и врски. Сепак, изворите укажуваат на диспаритет во очекувањата, при што ВРЕДИ наводно бара контрола над пет до шест министерства заедно со претседателството на собранието.

Потенцијални министерски задачи

Неофицијалните информации од ВМРО-ДПМНЕ расветлуваат за потенцијалната дистрибуција на министерства во предвидените владини рамки. Таравари, кој претставува значајна фракција, се вели дека му се врти на Министерството за здравство. На Изет Меџити од Демократското движење може да му се довери Министерството за политички систем, покрај веродостојната директорска улога во Царинската управа. Понатаму, алтернативен кандидат на Африм Гаши, наводно, е заинтересиран да раководи со министерствата за економија и образование, додека Биљал Касами од БЕСА претендира да го води Министерството за култура.

Потврдување на парламентарната доминација на ВМРО-ДПМНЕ

Забележителен аспект на ставот на ВМРО-ДПМНЕ е нивното наводно инсистирање да се зацврсти на претседателството со Собранието. Ова барање е поткрепено со бројната супериорност на ВМРО-ДПМНЕ во парламентарната арена, која може да се пофали со 58 пратеници наспроти 13-те на ВРЕДИ.