Алијанса Македонија-САД: витално партнерство

Во значајното обраќање на Габриел Ескобар, заменик-помошник државен секретар на САД за европски и евроазиски прашања, категорично беше истакнато трајното партнерство меѓу Македонија и Соединетите држави. Ескобар ја нагласува клучната улога што Македонија ја игра и билатерално и мултилатерално во НАТО и ОБСЕ.

Постизборни изгледи: очекувања и обврски

Додека  Македонија се подготвува за избори, Ескобар ги артикулира очекувањата на американската администрација. Има јасен повик до идната влада да ја поддржи посветеноста на нацијата кон НАТО и интеграција во Европската унија. Континуитетот на напорите против корупцијата е исто така нагласен како критичен аспект на владеењето.

Предлог-резолуција на Сенатот на САД: импликации и поддршка

Одговарајќи на прашањата во врска со неодамнешната Предлог-резолуција на Сенатот на САД, Ескобар ја потврдува непоколебливата поддршка за  Македонија и Бугарија, сојузници во НАТО. Резолуцијата има за цел да го поттикне дијалогот и решавањето на отворените прашања, нагласувајќи ја важноста од одржување на стабилноста и европската перспектива во регионот. Оваа резолуција бара да се отвори првиот кластер за преговарање на Македонија со ЕУ, без условувања од Бугарија.

Предизвици во регионот и колаборативни решенија

Признавајќи ја сложеноста на политиката на регионот, Ескобар ја нагласува подложноста на Западен Балкан на надворешно мешање, особено од ентитети како Русија. Се смета дека е неопходна итна акција за решавање на нерешените прашања и зајакнување на регионот од дестабилизирачки влијанија. Повикани се заеднички напори за продолжување на регионалната стабилност.

Дипломатски можности

Во дипломатскиот знак, Ескобар се повикува на изразената поддршка од Бугарија за аспирациите за членство на Македонија во ЕУ.

Извор: SDK