Со приближувањето на рокот за пријавување до 8 март, вкупно 11 кандидати се пријавија за претстојните претседателски избори во Македонија. Тие го подигнаа документите за собирање на 10 илјади потписи.

Стево Пендаровски и Гордана Силјановска Давкова не се на овој список. Се чекаат партиските конвенции на 3 март за одлука дали тие ќе се кандидираат со собирање потписи или со поддршка од 30 пратеници.

Со отчукување на часовникот до 8 март, претседателските кандидати во Македонија се впуштаат во клучната задача да собираат потписи за официјално да влезат во трката. Секој кандидат се соочува со барање или да обезбеди 10.000 потписи од регистрираните гласачи или да добие поддршка од најмалку 30 пратеници во Парламентот.

Различни кандидати и разновидни платформи

На списокот се Вело Марковски, Билјана Ванковска, Томе Николовски, Бујар Османи, Господин Поповски, Максим Димитриевски, Стевчо Јакимовски, Арбен Таравари, Ѓорги Манасков, Мерсиха Смаиловиќ и Зорица Цветковска. Има и една пријава за независен пратеник. Како што се наближува крајниот рок за пријавување, спектарот на кандидати ветува конкурентни избори.

Демократски процес во тек: Започнува собирањето потписи

Од 08:00 часот функционираат сите локации определени за собирање потписи. Распространети низ 34 регионални единици во поголемите градови, овие локации се од витално значење за кандидатите да ја соберат потребната поддршка. Со работно време од 8 до 20 часот, демократскиот процес е во полн ек.

Обезбедување правичност во процесот на собирање потписи

Адресирање на загриженоста за условите за собирање потписи, Александар Даштевски, претседателот на Државната изборна комисија (ДИК), увери дека до сега нема приговори за несоодветни услови. Тој нагласи дека секоја таква загриженост ќе биде навремено адресирана за да се обезбеди правичност на изборниот процес.

ДУИ ја започна колекцијата на потписи за Бујар Османи

Демократската унија за интеграција (ДУИ) го иницираше процесот на собирање потписи за нејзиниот кандидат Бујар Османи. Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, го истакна значењето на овие избори како можност за надминување на предизвиците на патот кон членството во ЕУ. „Со овие клучни избори мораме да кажеме „стоп“ на Русија и „да“ на Европа“, нагласи Ахмети.

Различни кандидати, различни патеки

И другите кандидати во трката, како Арбен Таравари, Билјана Ванковска, Максим Димитриевски, Мерсиха Смаиловиќ, Стевче Јакимовски и Веле Марковски, ќе треба да го соберат потребниот број потписи за официјализирање на својата кандидатура.

Единствени пристапи: Силјановска и Пендаровски

Гордана Силјановска, кандидатката поддржана од ВМРО-ДПМНЕ, веќе има обезбедено 30 потписи од пратеници, со што е изземена од процесот на собирање потписи на гласачите. Слично, доколку Стево Пендаровски, поддржан од СДСМ, добие исто ниво на поддршка од пратениците, и тој ќе биде поштеден од барањето 10.000 гласачи потписи. Сепак, и двајцата кандидати не се ограничени да собираат дополнителни потписи од гласачите.

Нема извештаи за рана кампања: Повик за почитување на законот

И покрај отсуството на приговори, Даштевски апелираше до политичките партии да ги почитуваат процедурите и да се придржуваат до законот. Тој нагласи дека секое отстапување од утврдените временски рокови и прописи може да биде штетно за интегритетот на изборниот процес.

Единство среде повеќе избори: предизвик за изборните власти

Одговарајќи на прашања за потенцијални конфликти меѓу претседателските и парламентарните избори, Даштевски појасни дека ДИК работи строго согласно Изборниот законик. Тој ја истакна законската одредба за „тивок период“ кој започнува на 22 април на полноќ до затворање на гласачките кутии на 23 и 24 април. Секоја дискусија во ова време треба да се фокусира исклучиво на парламентарните избори.

 

 

Izvor Sitel

Izvor Zoom

Izvor Alsat