Во екот на моменталната состојба во нашата земја, седењето и коментирањето не е опција. Тоа е време кое бара национално единство од секој аспект, потенцира професорката и пратеничка на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова.

Време за акција, не само за зборови

Давкова страсно изјави „Тешко носам одлуки, но стојам зад нив“. Таа ја истакнува итноста секој поединец активно да придонесува наместо да биде обичен гледач.

Каде бевте и што направивте за земјата и државата што ви ја обезбедија вашите татковци и дедовци? – вели Давкова

Кандидатура за претседател: Заложба за промени

Во неодамнешното интервју за „Тема на денот“ на телевизија Сител, Давкова ги откри причини зад одлуката да се кандидира за претседателската функција по втор пат. Нејзината мотивација произлегува од тешкотијата со која сите се соочуваме кога се чини дека надворешните субјекти имаат поголема почит кон државата отколку што државата има за своите граѓани.

Оценување на претходната работа и гледање кон иднината

Размислувајќи за претстојните избори, Силјановска Давкова смета дека моменталната атмосфера е различна од претходните. Нејзиниот четиригодишен мандат во Собранието граѓаните го споредуваат со петгодишната работа на Пендаровски. Дополнително, консолидацијата во ВМРО-ДПМНЕ е на значително повисоко ниво, нагласувајќи ја важноста на патувањето колку и дестинацијата.

Очекување за витешка битка и поддршка од противкандидати во вториот круг

Предвидувајќи ја претстојната кампања, Давкова замислува витешка битка, особено со колешката Ванковска, повикувајќи на дијалог вкоренет во аргументи. Таа очекува поддршка од противкандидати во вториот круг, нагласувајќи ја потребата од единство, надминување на партиските разлики.

– „Ако си опозиционер, логично е да ја поддржуваш опозицијата. Кај пратениците не правам дискриминација по етничка или партиска основа“. „Имам луѓе со кои добро комуницирам врз основа на принципот на стручност и компетентност, а во семејството имам и побратим Албанец, – вели Давкова

Извор: Skopje1