Рускиот претседател Владимир Путин денеска објави дека примарна цел на офанзивата на руската војска во украинската област Харков е создавање тампон зона, а не заземање на регионалната престолнина. Оваа изјава беше дадена за време на неговата посета на Харбин, Кина, каде што тој им се обрати на новинарите во врска со тековниот конфликт и стратешките намери на Русија.

Изјавата на Путин за офанзивата во Харков

Путин појасни дека сегашните воени акции во регионот Харков се директен одговор на украинското гранатирање на руската погранична област Белгород.

„Јавно кажав дека ако вака продолжи, ќе бидеме принудени да создадеме безбедна, санитарна зона“, рече тој, истакнувајќи ја одбранбената природа на офанзивата.

Напредок и планови

Оценувајќи го напредокот на воените операции, Путин тврдеше дека руските сили „секој ден постигнуваат резултати“ и дека нивните акции „напредуваат според планот“. Тој нагласи дека засега не се планира заземање на самиот град Харков.

Резултат од новата офанзива во регионот Харков

На 9 мај, Москва иницираше ненадејна офанзива во регионот Харков, означувајќи значителни територијални придобивки. Според руското Министерство за одбрана, оваа операција резултирала со најсуштински територијален напредок во изминатата година и половина.

Извештај од Министерството за одбрана

Руското Министерство за одбрана објави дека над 100 украински беспилотни летала насочени кон југозападна Русија и полуостровот Крим биле уништени или пресретнати во текот на ноќта. Поточно, неутрализирани се 51 беспилотно летало насочено кон Крим, 44 над регионот Краснодар, шест над регионот на Белгород и еден над регионот Курск. Дополнително, уништени се шест автоматизирани бродови во Црното Море.

Како што продолжува конфликтот, забелешките на претседателот Путин го нагласуваат стратешкиот фокус на Русија на воспоставување тампон зона во регионот Харков наместо да го заземе нејзиниот главен град. Развојот означува значајна фаза во тековните воени операции, со значителни територијални придобивки и континуирани одбранбени дејства против украинските сили.