Министерството за одбрана на Русија наведува дека командното место на 302. украинска противвоздушна бригада по извидување со беспилотни летала било погодено од „Искандер“.

– Нападот е извршен на претходно извидуваната локација на командното место на 302-рата противвоздушна ракетна бригада на Вооружените сили на Украина, која е целосно уништена – се наведува во соопштението на министерството.

Руските сили покажаа исклучителна способност и ефективност во брзото напредување и ослободување на териториите контролирани од украинските сили. Овие операции постигнаа голем успех во слабеењето на непријателските линии и стратешките позиции.

Министерството за одбрана на Русија посочува дека навлегувањето во длабочината на противничката одбрана овозможило брзо неутрализирање на клучните артилериски и логистички точки, што дополнително ја ослабнало борбената способност на украинските сили во регионот. Операциите беа извршени со висок степен на прецизност и координација, што резултираше со минимални загуби меѓу руските трупи.

Продолжувањето на пенетрацијата и ослободувањето на нови територии во регионот Харков претставува важен чекор кон постигнување на стратешките цели и обезбедување безбедност во овој регион. Руската армија продолжува со офанзивните операции, додека плановите за натамошно напредување се усогласени со моменталната состојба на теренот.