Се утврдува дека ќе биде поднесена кривична пријава и против возачот на Љупчо Палевски – Палчо, првоосомничениот за грозоморното убиство на 14-годишната Вања Ѓорчевска од Скопје и 74-годишниот Панче Жежовски. Овој развој на настаните го потврди и министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски.

Соопштение на министерот Спасовски

„По се што досега потврдивме, службите ме известија дека ќе следи кривична пријава“, откри Спасовски расветлувајќи ја истрагата која е во тек за грозоморното двојно убиство.

Откриена е вклученоста на возачот

Возачот одговорен за транспортот на Палевски во Турција од Србија, преку Бугарија, е идентификуван како Стефан Димковски. Обвинителството веќе соопшти дека Димковски го превезувал основно осомничениот со автомобил ленд ровер. Она што додава злокобен пресврт на наративот е дека датумот на овој транспорт се совпаѓа со соопштението на Министерството за внатрешни работи за приведување на пет лица за киднапирањето на Вања.

Правни импликации за возачот

Стефан Димковски се најде под правен лупа бидејќи обвинителството најави негова вмешаност во транспортот на осомничениот за убиството. Врската на Land Rover покренува прашања за сложеноста на случајот, имајќи предвид дека датумот на транспорт е усогласен со откривањето на Министерството за притвори поврзани со киднапирањето на Вања.

Приведување на адвокатот

Паралелен развој на настаните, адвокатот поврзан со случајот е задржан во законски рамки 24 часа. Претстојната одлука за тоа дали ќе следува понатамошна постапка против него додава елемент на неизвесност на веќе сложеното сценарио.

Извор: A1ONMK